Etusivu> Kirjastolehti > Digihäirinnän uhria pitää tukea julkisesti – usein se riittää hiljentämään häirikön

Digihäirinnän uhria pitää tukea julkisesti – usein se riittää hiljentämään häirikön

Toimittaja ja tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo, miksi nettiviha leviää ja mitä sille voi tehdä.

Ketkä tekevät digihäirintää?

Vihan ja inhon internet -kirjassa (2017) häiriköt jaetaan kahteen ryhmään: trolleihin ja vihaajiin.

Trollit ovat usein nuoria miehiä, jotka ovat syvällä internet-kulttuurissa. Kiusanteko netissä on heille hauskanpitoa, eikä taustalla ole ideologiaa.

Vihaajat taas ovat tyypillisesti keski-ikäisiä tai vanhempia miehiä, jotka lähettävät Facebook-ryhmissä viestejä omalla nimellään ja naamallaan. Omalla nimellä esiintyminen kertoo siitä, että he eivät usein edes ymmärrä tekevänsä rangaistavia tekoja.

Näiden lisäksi on mielipidejohtajia, jotka yllyttävät isompia porukoita lähtemään mukaan joukkoistettuun häirintään.

Sitten on vielä sarjahäirikköjä, jotka ottavat useampia uhreja kohteekseen. Valtaosa heistä on miehiä, mutta toki naisiakin löytyy. 

Häiritäänkö naisia paljon enemmän kuin miehiä?

Useimpien tutkimusten mukaan naisia ja vähemmistöihin kuuluvia häiritään eniten. Olennaista on, että naisiin kohdistuva häirintä on erilaista. Se on muita häiritsevämpää ja seksualisoivaa. Raiskausuhkaukset ovat tyypillisiä. 

Miksei poliisi puutu digihäirintään?

Tilanne on päästetty Suomessa liian pitkälle. Poliisilla on nykyisin vihapuhetutkintaryhmä, mutta se on keskittynyt rasistiseen vihapuheeseen. Naisiin kohdistuva häirintä on jäänyt piiloon. Siitä ei myöskään ilmoiteta tarpeeksi poliisille, koska nykyään on jaettu käsitys, että poliisi ei tee mitään. 

Miten häirintää saataisiin kitkettyä?

Lakia pitää muuttaa. Sukupuoli pitää lisätä rikoslakiin rangaistuksen koventamisperusteeksi. 

Mitä emme tiedä digihäirinnästä?

Moni nainen tai muunsukupuolinen sensuroi itseään etukäteen ja jättää asioita sanomatta, koska pelkää häirintää. “Älä mene sinne someen” on huonoin neuvo, minkä toiselle voi antaa. Somen pitäisi olla kaikille avointa julkista tilaa. 

Vähätelläänkö digitaalista häirintää?

Kyllä. Ihmisten pitäisi puuttua siihen netissä enemmän. Usein riittää, että häirikkö näkee, että häirityllä on tukijoukkoja, jotka kannustavat uhria. Toimiva lause häirikön hiljentämiseksi on nähdä, että häirinnän kohteella on muiden tuki. Uhrille voi sanoa, että “Hei, hyvä että sanoit mielipiteesi tästä asiasta, sinua tarvitaan.”