Etusivu> Kirjastolehti > Kirjavinkkari: Tarinoita alkoholin vaaroista

Kirjavinkkari: Tarinoita alkoholin vaaroista

Nämä teokset muistuttavat, mihin alkoholin liikakäyttö voi johtaa.

Alkoholia puitiin viimeksi tänä talvena, kun eduskunta sääti uuden alkoholilain, joka vapautti 5,5-prosenttiset juomat ruokakauppoihin. 

Vaikka kupliva juoma kuuluu monien juhlaan ja sulostuttaa joskus arjenkin, on silti hyvä pitää mielessä, mihin sen liikakäyttö voi johtaa. Nämä kolme kirjaa näyttävät raadollisesti sen, miten viinanhimo rikkoo läheiset ihmissuhteet ja kuinka pahoja virheitä voi humalassa tehdä.  

Kalle Lähde: Happotesti (2015 Otava)

Kalle Lähde: Happotesti (2015 Otava) 

Kalle Lähde tietää kokemuksesta, miten helposti alkoholiin jää koukkuun ja miten vaikeaa riippuvuudesta on päästä irti. Alkoholisti osaa taitavasti perustella juomistaan. Lähde tietää, miltä tuntuu, kun pidätyskyky pikkuhiljaa häviää ja ryyppyputken jälkeen herää rappukäytävästä omasta oksennuksestaan. Lähde eli tällaista elämää yli 20 vuoden ajan. 

Lähteen omakohtaisessa romaanissa on päähenkilönä liikaa juova mies. Kirjassa on hyvin voimakas todentuntu. Päähenkilö ryyppää kotona ja baareissa ja aina löytyy hyvä syy juoda lisää. Jos on hyvä meininki, otetaan kierros! Jos harmittaa, juodaan lisää! Toisin kuin Happotestin päähenkilö, Lähde rimpuili itsensä alkoholista irti ja kirjoitti kirjan, jolle on myös jatkoa luvassa. Kaunistelematon ja raju kuvaus, joka ei sisällä tippaakaan juomisen romantisointia.

 

Alex Schulman: Unohda minut (2017 Nemo)

Alex Schulman: Unohda minut (2017 Nemo) 

Alex Schulmanin koskettava romaani Unohda minut oli pari vuotta sitten Ruotsissa iso tapaus. Kirja pohjautuu Schulmanin tunnetun kulttuuriperheen kulissien takaiseen elämään. Ruotsalaiset lukijat pitivät teoksesta siinä määrin, että se valittiin vuoden kirjaksi. 

Unohda minut kertoo perheestä, jossa on kolme poikaa, ylipedantti isä ja alkoholisti-äiti. Äidin ongelmasta tietävät kaikki, mutta siitä ei puhuta. Hänen möläytyksiään silotellaan, törttöilyjään peitellään ja hänen hallitsematon ryyppäämisensä pitää perheessä yllä kauhun tasapainoa. Poika Alex ottaa lopulta juomisen puheeksi äitinsä kanssa, jolloin äiti lakkaa puhumasta pojalleen. Aidonoloinen ja surullinen tositarina.

Maria Mustranta: Sokeita hetkiä (2017 WSOY)

Maria Mustranta: Sokeita hetkiä (2017 WSOY) 

Juhani on vähän alle viisikymppinen poliisimies, joka tapaa kerran vuodessa lapsuudenystäväänsä. Yhteiset puheenaiheet ovat loppuneet jo aikoja sitten, mutta perinteestä pidetään kiinni: kerran vuodessa saunotaan ja ryypätään. Joskus lähdetään illan päätteeksi lähipubiin. Tällä kertaa viinanhuuruinen illanvietto johtaa siihen, että Juhani raiskaa kännipäissään teini-ikäisen tytön. 

Maria Mustrannan loistava esikoisromaani panee lukijan moraalin koville. Se pakottaa miettimään rikosta ja rangaistusta monelta eri kantilta ja nostaa oikeudenmukaisuuden teeman mielenkiintoisesti ja monivivahteisesti keskiöön. Ajatuksia herättävä, surullinen ja vähän puistattavakin teos.