Etusivu> Kirjastolehti > MUILLE MAILLE VIERAHILLE

MUILLE MAILLE VIERAHILLE

Apurahojen haku kannattaa.

MATKAILU avartaa ja useimmat meistä tekevät sitä mielellään, ainakin vapaa-ajallaan. Jostain syystä kirjastoalalla tuntuu vallitsevan ajatus, että työhön liittyvä matkailu kuuluu johtajille, päälliköille, suunnittelijoille eikä ruohonjuuritasolle. Kuitenkin kenen tahansa työnkuvasta, työtehtävistä tai asemasta riippumatta olisi hyvä käydä katsomassa kirjastoja muuallakin kuin naapurikaupungissa tai tavata kollegoita läheltä ja kaukaa. Kohtaamisista syntyy ajatuksia ja ideoita, joiden hyöty voi putkahtaa esiin yhtä hyvin arkisessa asiakaspalvelussa kuin omaan ympäristöön sovitettuna hankeideana.
Olen aina ollut valmis eteen tulleisiin työmatkatarjouksiin, enkä turhaan. Tässäpä pari esimerkkiä.

MILANON IFLA (virallisesti WLIC = World Library and Information Congress ) vuonna 2009 oli ensimmäinen suuren mittakaavan konferenssi, johon osallistuin. Työskentelin tuolloin hankkeessa, jonka sisältöä esittelimme posterin avulla.  Useita tuhansia osallistujia, useita yhtäaikaisia luentoja, satoja postereita sisältänyt konferenssi oli ensivaikutelmaltaan mykistävä, mutta muutama asia jäi mieleeni.

ENSINNÄKIN olemme Suomessa turhan vaatimattomia. Meillä on paljon hienoja palveluita ja toimintoja, joista emme osaa pitää ääntä ja röyhistää rintaamme edes paikallistasolla (esim. kirjavinkkaus, digitointi, erilaiset tapahtumat jne.). Toiseksi maailmalla tehdään kirjastotyötä hyvin erilaisissa toimintaympäristöissä tavoilla, jotka olisivat helposti sovellettavissa meille (esimerkkinä eri toimijoiden verkostoituminen Yhdysvalloissa, kiertävä ICT-opastus Afrikassa). Kolmantena  varsin konkreettinen opetus Milanosta: hanketta kannattaa esitellä vasta tulosvaiheessa. Suunnitelmista ja tavoitteista puhuminen oli kaiken jo tehdyn ja dokumentoidun keskellä hiukan kuivaa… ja hankebyrokratialta haisevaa.

OSALLISTUIN keväälläRuotsin kirjastopäiville Västeråsissa. Matkan varsinainen tarkoitus oli tutustua kirjastopäivien järjestelyihin ja ohjelmaan, jotta osaisimme Kirjastoseuran työryhmässä järjestää vuoden 2017 Kirjastopäivät Jyväskylässä entistä paremmin.  Päätavoitteen onnistumista voitte arvioida tulemalla ensi kesänä Jyväskylään, mutta vähintään yhtä suuri anti matkalla oli omaan arkityöhöni.

HUOMASIN pieniä asioita, jotka saivat katsomaan omaa toimipistettä ja työtä uudesta näkökulmasta.  Ruotsalaiskirjastojen työilmapiiri oli avoin, mikä näkyi sekä asiakkaiden keskuudessa tehtävänä työnä että ammatillisesti tiedon jakamisena. Palautusautomaatin takatiloja ei piiloteltu sermien taakse vaan työtä saattoi seurata lasiseinän takaa. Yleisissä tiloissa asiakkaaseen luotetaan eikä hävikkiä tai pientä sekasotkua pelätä.  

ALALLAMME on hyvä ja toimiva apurahajärjestelmä kansainväliseen toimintaan. Rahan kerääminen saattaa vaatia hitusen vaivaa hakemusten kirjoittamisen muodossa, mutta se kannattaa.

Kirjoittaja on palvelupäällikkö Joensuun seutukirjastossa.