Etusivu> Kirjastolehti > Robotti sanoo “Tervetuloa”

Robotti sanoo “Tervetuloa”

Pääkirjoitus: Uudessa Kirjastolehdessä pohditaan tekniikan suhdetta ihmisiin - ja kirjastoihin.

On mahtavaa olla 33-vuotias. Erityisen makoisaa on se, että omalla kohdalla vanhuus tuntuu olevan teknologian kehityksen kannalta juuri sopivan ajan päässä. 

Mitä kaikkea jännittävää onkaan luvassa. 

On esimerkiksi mukavaa, että vanhana ei tarvitse ajaa autoa. Matkustan yhteiskäyttöautossa, joka pienellä tuurilla köröttelee päästöttömästi itsekseen. 

Lisäksi tiedän omasta terveydentilastani luultavasti paljon enemmän kuin tämän päivän ihminen. Puhelimeni kertoo terveydestäni kaiken olennaisen ja soittaa lääkärille itsestään. 

Erityisen ilolla otan tulevaisuudelta vastaan asiakaspalveluun tarkoitetut robotit. Menen mielelläni kauppaan, jossa robotti huolehtii kaikesta. Laitan hajamielisesti ostokset kassiin ja kävelen ulos. Maksu lähtee automaattisesti puhelimesta. 

Etkö usko, että näin leppoisa kauppareissu on mahdollista? Se on toteutunut jo. Verkkokaupalla kasvanut Amazon avasi tällaisen robottien pyörittämän marketin Yhdysvaltojen Seattleen tämän vuoden alussa. 

On helppo nähdä uuden tekniikan marssivan myös kirjastoon. Robotin silmään mahtuu loputon määrä kirjoja. Robotti tietää, mitä lainaan ja saattaa jopa tervehtiä ovelta. Tällaiset ihmistä muistuttavat robotit tulevat arkeemme nyt kovaa vauhtia. Helsingissä sellaiseen törmää, jos menee Kalasataman uuteen terveyskeskukseen. Robotti sanoo: ”Tervetuloa!” 

Uuteen Keskustakirjasto Oodiin tällaista robottia ei kuitenkaan vielä tule. Sen sijaan toimiston puolella häärii paljonkin robotiikkaa, joka näkyy myös asiakkaalle lasiseinän läpi. Oodi auttaa meitä tottumaan ajatukseen, että robotteja on ja niitä tarvitaan. 

Silti erityisesti kirjastossa arvostan sitä, että siellä on ihmisiä töissä. Se on tarpeellista ja pikemminkin tulevaisuuden luksusta, että saa jutella ammattilaisen kanssa. Kun kaupallinen maailma vähitellen siirtyy kokonaan robottien pyörittämäksi, voivat kirjastot brändätä itsensä ihmisläheisyydellä. 

Tässä numerossa katsomme tulevaisuuteen. Se tervehtii meitä jo ovella ja sanoo: Tervetuloa!