Etusivu> Kirjastolehti > Lukemisen personal trainer

Lukemisen personal trainer

Kirjastoammatit-sarja,osa 3: Lukuvalmentaja.

Lukuvalmentaja opastaa uusien kirjojen ja kiinnostavan kirjallisuuden jäljille.

Lukuvalmentaja Silene Lehdon työsähköpostiin kilahtaa viesti. Asiakas on vastannut lukuvalmennusta edeltäviin kysymyksiin: Minkälaisesta kirjallisuudesta haluaisit lukuvinkkejä? Lempikirjailijasi?

Helsingin Kallion kirjastossa työskentelevä Lehto kokoaa asiakkaan vastauksista perusteellisen kirjasuosituslistan. Halutessaan asiakas voi yhdessä Silenen kanssa käydä listan läpi tunnin mittaisessa kirjallisuuskeskustelussa.

”Valmennuksessa kirjavinkkien tarve ja suositukset löytävät toisensa parhaiten”, Silene Lehto sanoo.

Helsingin kaupunginkirjasto aloitti Kallion kirjaston esimerkillä lukuvalmennukset huhtikuussa 2013. Sittemmin idea on levinnyt ainakin Helsingin Itäkeskuksen kirjastoon.

 

Aikaa valmistautua

Kirjasuositukset kuuluvat kirjastotyöntekijän arkipäivään, mutta aika ei asiakaspalvelussa aina riitä syvälliseen keskusteluun. ”Joskus paras idea tulee vasta, kun asiakas on jo mennyt”, Lehto sanoo. Lukuvalmennus korjaa tilannetta. Lukuvalmentajilla on lupa keskittyä muutamien tuntien ajaksi kirjalistan kokoamiseen. Samalla he pääsevät käyttämään koko kirjallisuuden tuntemustaan.

Valmennushetki asiakkaan kanssa on kiireetön, mikä on omiaan syventämään asiakassuhdetta. Kirjaston työntekijät ideoivat kirjalistoja yhdessä, jotta voidaan löytää parhaat kirjat erilaisille lukumauille.
”Itse esimerkiksi en juuri lue fantasiakirjallisuutta, mutta meillä on töissä niitä, jotka lukevat.”
Lukuvalmennus onkin alkuun tunnustelua. Jos kirjaneuvot eivät heti osu oikeaan, niiden pohjalta on helppo jatkaa eteenpäin.

Lukuvalmennus testissä

Lukuvalmentaja Lehdon saama sähköposti on minulta, toimittajalta. Haluan lukuvalmennuksesta uusia siemeniä ajattelulleni. Olen taas jumissa kestosuosikeissani Franz Kafkassa ja Milan Kunderassa

Tunti Lehdon kanssa Kallion kirjaston tunnelmallisessa Dekkarikirjastossa on antoisa. Käymme läpi 20 lukuvalmentajan valitsemaa kirjaa, joista suurin osa on itselleni täysin tuntemattomia, osa jo luettavien listalla. Vain yksi listan kirjoista on jo luettu. Mainiota.

Kirjalista vastaa toiveitani ja mukaan tarttuu heti neljä kirjaa.
Aloitan lukemisen vanhasta tutusta. Peter Høegin Rajatapaukset lumosi jo lukioikäisenä.
Lehdon mukaan kirja kestää helposti monet lukukerrat. Lukiessa huomaan, että näin on.
Ammattilainen osaa asiansa.

 

Mikä lukuvalmennus?

  • Lukuvalmennus sopii kenelle vain.
  • Helsingin kaupunginkirjasto järjestää lukuvalmennusta aikakin Kallion ja Itäkeskuksen kirjastoissa.
  • Valmennukseen pääsee, kun ilmoittautuu sähköpostitse. Jos sähköpostiosoite puuttuu, voi kysellä puhelimitse tai paikan päällä.
  • Tarjolla on kolmenlaista valmennusta. Asiakas voi valita joko kirjalistan lähetettäväksi suoraan sähköpostiin, kirjalistan ja kirjakassin haettavaksi kirjastosta tai tunnin mittaisen kirjallisuuskeskustelun lukuvalmentajan kanssa. Kirjalistassa jokainen teos esitellään lyhyesti.
  • Lukuvalmennukseen voi osallistua niin monta kertaa kuin tarve ja oma kiinnostus vaativat.

 Kuka: Silene Lehto

  • Erikoiskirjastonhoitaja
  • Suomen ensimmäisiä lukuvalmentajia
  • FM, Suomen kirjallisuus.
  • Työskennellyt Kallion kirjastossa vuodesta 2007
  • Julkaissut runokokoelman Hän lähti valaiden matkaan (WSOY) vuonna 2011. Toinen runokokoelma Lumikin sydän (WSOY) julkaistiin tammikuussa 2014.